נוסעים כאן

כל סוגי התחבורה בישראל

פוסט טראומה עקב תאונת דרכים: מה עושים מכאן?

תאונות דרכים הן למרבה הצער התרחשויות נפוצות מאוד וחלקן מסתיים באופן טראגי. אירועים מסוג זה, עשויים להיות טראומטיים למדי לצופים בהם ובמיוחד למעורבים. מעבר לנזקים הפיזיים, חשוב לקחת בחשבון גם נזקים נפשיים אפשריים ובמיוחד Post Traumatic Stress Disorder (הפרעת דחק פוסט טראומטית). במה מתבטא מצב כזה? מה מיוחד בו בהקשר של תאונות דרכים דווקא? ומה ניתן לעשות בכדי להתמודד איתו?

PTSD – פוגע באושר, מפריע לתפקד

הפרעת דחק פוסט טראומטית מתבטאת במגוון סימפטומים, אשר מפריעים לחיי היום יום התקינים של הסובל מכך.

בעקבות תאונת דרכים טראומטית, הנפגע עשוי להיזכר בהתרחשות שוב ושוב, באופן מטריד ולא רצוני. היזכרות זו, מציפה שוב ושוב את הטראומה. זה עשוי לקרות באופן מוחשי מאוד, כולל סימפטומים פיזיולוגיים שונים, כגון רעד,

זינוק בדופק, בחילות, קשיי נשימה ועוד. אנשים במצב כזה נוטים להיות באופן כללי מדוכדכים ופסימיים יותר מהאדם הממוצע. אושרם נפגע משמעותית והדבר מתבטא גם בלילה, כאשר במקום לישון היטב הם סובלים מסיוטים. אם תקראו מידע על פוסט טראומה באתר "חיבורים", תיווכחו במורכבות הנושא. על קצה המזלג, רק נוסיף כי יכולת התפקוד ביום יום עשויה להיפגע משמעותית, כולל מוטיבציה נמוכה לתפקד. PTSD מתבטא גם בתחושת חשש מתמיד מהתרחשות נוספת של מצב טראומטי דומה. ישנה תחושת דריכות מתמדת, רגזנות יתר ואפילו רגישות יתר לרעשים.

פוסט טראומה עקב תאונת דרכים: מה עושים מכאן?

סיוע נפשי

הסובלים מ-PTSD זקוקים פעמים רבות באופן דחוף לסיוע נפשי. זאת, מאחר שהפגיעה בחיי היום עקב כך, היא בעלת השלכות רחבות ולעתים קריטיות. הדבר עשוי להתבטא ביכולת להתפרנס, בפגיעה בחיי המשפחה ובמקרה של תאונות דרכים כרקע, בהימנעות מנהיגה או מנסיעה ברכב. במצבים כאלה, טיפול לשם התמודדות עם הסימפטומים איננו מותרות, אלא הכרח. כעקרון, מומלץ לגשת לטיפול פסיכולוגי אצל מי שמתמחים בכך, כמה שיותר קרוב להתרחשות האירוע. לעתים, ניתנות גם תרופות שונות בכדי לסייע זמנית. כמו כן, פעילות גופנית עשויה להשלים את הטיפול. זאת, במיוחד במסגרות קבועות, בהן יש גם אינטראקציה חברתית חיובית ומחזקת.

הגישה הטיפולית הבסיסית, מקדמת שינוי הדרגתי ומבוקר. החשיבה השלילית והפסימית, מוחלפת בהדרגה בחשיבה יותר ריאליסטית. כך גם לגבי החששות מהתמודדות עם היבטים מסוימים בחיי היום יום אשר מזכירים את תאונת הדרכים. האדם מתרגל היחשפות הדרגתית לתנאים סביבתיים כאלה. בהדרגה, הוא לומד להתמודד עם הסימפטומים המטרידים ומתרגל מחדש לתפקד כרגיל.

הערה חשובה: PTSD לא תמיד מתרחש מיידית. ישנם מצבים, שבהם סימפטומים מסוימים מופיעים רק זמן רב לאחר האירוע הטראומטי עצמו. במקרים כאלה, לעתים לא בטוחים האם זה קשור בכלל לתאונה ש"הייתה מזמן". לרוב זה אכן קשור.

קבלת פיצויים

כעקרון, ישנה אפשרות לקבלת פיצויים גם על נזקים נפשיים מתאונת דרכים. לא רק על נזקים גופניים. תוכלו לפנות בנושא זה למוסד לביטוח לאומי. בכל מקרה, חיוני להתנהל במקרה זה בצורה מסודרת מאוד, מאחר שהנפגע הוא זה שצריך להוכיח שאכן הייתה פגיעה ולהמחיש את מידתה. כפי שמקובל גם לגבי נזקים פיזיים. חשוב לזכור, שנזקים נפשיים הם כאלה שפחות קל להמחיש. לכן, חיוני לתעד היטב את ההתרחשויות והטיפולים שקיבלתם בעקבותיהן, לשמור קבלות וכדומה. כמו כן, חשוב מאוד להתמיד בטיפולים ולבצע את ההנחיות בתשומת לב, כולל לקיחת תרופות. אחרת, יוכלו לטעון שמצבכם הידרדר, כתוצאה מהזנחה מצידכם.

לסיכום

הכול מתחיל ממודעות – היו מודעים לכך שתאונת דרכים עשויה להוביל ל-PTSD ושיש למצב זה פתרונות מוכחים.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות